Cześć. Sezon pszczelarski powoli się kończy i mogę już Wam zaoferować kilka wspaniałych miodów. W tym roku najwięcej nektaru pszczoły zebrały z chabru bławatka. Kwitł długo i w dużych ilościach, dlatego większość miodów ma jego domieszkę. Myślę, że można się z tego tylko cieszyć, bo miód bławatkowy jest pyszny, aromatyczny i bardzo wzmacnia naszą odporność ze względu na wysoką zawartość lizozymu.
Wczesną wiosną udało się zebrać czysty miód rzepakowy, który na pewno poprawi działanie naszych serc i całego układu krwionośnego.
Pszczoły z kilku uli zmieszały nektar z końcówki kwitnienia rzepaku z chabrem i dzięki temu mogę Wam zaproponować również miód rzepakowo-bławatkowy.
Jedna z pasiek pracowała na akacji. Niestety, akacja kwitła u nas słabo i krótko. Zanim udało mi się podebrać czysty miód akacjowy, pszczoły doniosły nektar z bławatka i mamy ciekawy miód akacjowo-bławatkowy. Ciężko powiedzieć, kiedy skrystalizuje, ponieważ miód akacjowy potrafi nie krystalizować przez rok, natomiast bławatkowy krystalizuje po 2-3 miesiącach.
W tym roku mam nieco więcej rodzin pszczelich i stoją one w kilku różnych miejscach. Miód z każdej pasieki jest inny, ale wszystkie są smaczne i najwyższej jakości.
Polecam.
Roman